Staatssecretaris Eric Wiebes, Financiën, (VVD) maakte bekend dat de fiscale stimuleringsmaatregel vanaf 1 januari 2015 binnen de werkkostenregeling valt. De fiets concurreert dan met het kerstpakket.

Nu mogen werknemers nog om de drie jaar een nieuwe fiets aanschaffen met een maximum aanschafprijs van 749 euro. Het voordeel voor de werknemer kan oplopen tot 52 procent afhankelijk in welke schijf van de inkomstenbelasting hij valt. Maar vanaf volgend jaar komt die regeling te vervallen.

De werkkostenregeling houdt in dat werkgevers 1,2 procent van de totale loonsom mogen besteden aan vergoedingen voor het personeel meldt De Volkskrant. Naast fietsen voor het personeel vallen ook kerstpakketten en personeelsfeestjes onder die regeling.

Tegenstrijdig beleid

Volgens branchevereniging RAI, die de fietsenhandelaren vertegenwoordigd, werden er door het bedrijfsfietsenplan op jaarbasis 200.000 meer fietsen verkocht. De vereniging laat bij monde van voorzitter Harald Bresser niet blij te zijn met de plannen van de staatssecretarissen.

SP Tweede Kamerlid Farshad Bashir zegt dat de maatregel zo goed als het einde van de fietsenregeling betekent. “Met 1,2 procent van de totale loonsom waar ook nog de personeelsfeestjes en kerstpakketten van betaald moeten worden blijft er voor bedrijven waar relatief veel mensen een laag inkomen hebben geen geld meer over om een fiets aan te schaffen. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 200.000 fietsen verkocht via deze regeling. Ik vrees daarmee ook voor de werkgelegenheid in deze sector, dit plan gaat banen kosten.”

De fractie van GroenLinks geeft schriftelijk aan dat het heel onderstandig is om de fiets van de zaak af te schaffen. "GroenLinks wil mensen uit de auto en op fiets Mensen die op de fiets naar hun werk gaan zijn doorgaans gezonder dan mensen die de auto pakken. Als het aantal fietsforensen met 1 procent toeneemt, dan scheelt dat € 27 miljoen aan verzuimkosten volgens TNO."

De RAI Vereniging maakte met een collega van Wiebes, staatssecretaris Wilma Mansveld (Verkeer, PvdA) juist de afspraak dat binnen vijf jaar het fietsgebruik voor het woon-werkverkeer met 5 procent moet stijgen.
De afspraken zijn een onderdeel van de Green Deal een pakket van vergroeningsmaatregelen dat geldt voor het bedrijfsleven en de overheid. Bresser vindt het vreemd dat Wiebes nu met een maatregel komt die dat alleen maar tegenwerkt.

Eenheid van kabinetsbeleid

SP-Tweede Kamerlid Bashir noemt het bijna lachwekkend dat de staatssecretaris van Verkeer wil dat mensen vaker de fiets pakken en dat vervolgens de staatssecretaris van Financiën een belangrijke maatregel die daarvoor zorgt afschaft. "De eenheid van kabinetsbeleid is ver te zoeken zegt hij.

Nog wel status aparte voor tablet en telefoon

Het ministerie van Financiën werkte jarenlang aan de nieuwe werkkostenregeling om belastingmaatregelen te vereenvoudigen. In de nieuwe regeling zijn mobiele telefoons, tablets en gereedschappen buiten de regeling gehouden.

Bresser vindt dat vreemd, zo zegt hij tegen de Volkskrant: "Waarom wel een uitzondering voor telefoons en tablets en niet voor de fiets, het kan dus wel." Hij lobbyt nu bij de Tweede Kamer die het belastingplan nog moet goedkeuren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl